A felelős befektetések növekvő trendje és a fenntarthatóság fókuszában

Az elmúlt években egyértelmű tendencia figyelhető meg a befektetési világban: a fenntarthatóság és az ESG (környezeti, társadalmi és vállalatirányítási) szempontok egyre nagyobb szerepet kapnak. Az Amundi alapkezelő legfrissebb adatai szerint 2020 óta a fenntartható befektetésekbe áramló tőke négyszeresére nőtt, ami globálisan a kezelt vagyon 17 százalékát, Európában pedig több mint a felét teszi ki.

Európai trendek és a globális hatás

2023-ban az európai és határon átnyúló alapokból 84 milliárd euró áramlott ki, ami a felelős befektetéseknél is hasonló mértékű tőkekivonást jelentett. Ennek ellenére a fenntartható befektetési alapok, amelyek a legmagasabb szintű ESG-integrációt alkalmazzák, közel 33 milliárd eurót gyűjtöttek 2023 januárja és novembere között. Tavaly a főbb ESG-indexek, mint az MSCI World SRI index, amely magas ESG minősítéssel rendelkező vállalatok teljesítményét tükrözi, ismét pozitív hozamot értek el, a standard indexeket meghaladó eredményekkel.

A zöld átmenet és a politikai támogatás

Az idei év a felelős befektetések felgyorsulását hozhatja, ahogy a világ vezető gazdaságai is jelentős forrásokat szánnak a zöld átmenetre. Az amerikai inflációcsökkentő törvény (IRA) 400 milliárd dollárt, az Európai Unió 300 milliárd eurót, míg Kína a „Made in China 2025” és a 14. ötéves terv keretében szintén jelentős összegeket fordít a zöld innovációra. Az EU fenntartható pénzügyi cselekvési terve, amely az átláthatóság és normák javítására törekszik, nem csak Európában van hatással, hanem globális szinten is referenciaként szolgál.

A jövő irányai és kihívásai

Vincent Mortier, az Amundi befektetési igazgatója szerint 2024-től a tematikus és az „impact” befektetési stratégiák fogják dominálni a piacot. Elodie Laugel, az Amundi felelős befektetési igazgatója hangsúlyozza, hogy a zöld átállás lassulása jelentős környezeti, pénzügyi és gazdasági költségekkel járhat, míg egy stabil és rendezett zöld átmenet nagy lehetőségeket kínál.

Ez a tendencia nem csak a befektetők számára jelentős, hanem a társadalom és a környezet szempontjából is, hiszen a fenntartható befektetések elősegítik a környezetvédelmi és társadalmi célok megvalósulását, miközben a gazdasági növekedést is támogatják.