A kelet-közép-európai értékpapírpiacok pozitív kilátásai

Az OTP Elemzési Központ és az OTP Global Markets szakértői szerint 2024-ben erőteljesen teljesíthetnek a kelet-közép-európai régió értékpapírpiacai. A feltörekvő részvénypiacokon várható a legnagyobb profitnövekedés, és az amerikai kamatemelési ciklus végének, valamint a dollárerősödés megállásának köszönhetően kedvező környezet alakulhat ki.

Globális összehasonlításban kedvező piaci helyzet

A régió piacai továbbra is a legolcsóbbak globálisan, és a 2022-es évben sok félelem ellenére is jól teljesítettek. A lengyel választások kimenetele tovább erősítheti a régió pozitív teljesítményét.

Szektorok teljesítménye

Az egészségügyi szektor kiemelkedő profitnövekedést ígér, amely a defenzív jellegén túl a mesterséges intelligenciából is profitálhat. Az ipari szektor ciklikussága kihasználható a vártnál erősebb gazdasági növekedés esetén.

Gazdasági kilátások és Magyarország helyzete

Tardos Gergely, az OTP elemzési központjának vezetője szerint az USA gazdasága lassulhat, míg Európa élénkülhet 2024-ben. Magyarországon a növekedés újraindulása várható, a reálbérek növekedése és a csökkenő kamatszint miatt élénkülő fogyasztás mellett.

Forintárfolyam és jegybanki kamatpolitika

Az OTP elemzői stabil forintárfolyamra számítanak az év első felében. A jegybank gyorsíthat a kamatcsökkentések ütemén, és az év végéig az irányadó kamatszint 5,5 százalékra csökkenhet.

Befektetési ajánlások

A kötvények terén a rövidebb futamidejű értékpapírok jelenthetnek jó választást. A lakossági befektetők számára a speciális lakossági kötvények továbbra is vonzó lehetőséget kínálnak forintban. A régiós állam- és vállalati kötvények euró- vagy dollár alapú diverzifikációt tesznek lehetővé, magasabb hozammal az európai vagy amerikai társakhoz képest.