Állami támogatás a startupoknak: 5,7 milliárd forint az inkubátoroknak

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) bejelentette, hogy a technológiai startupok fejlesztésére és inkubációjára irányuló Startup Factory pályázati programban 12 magyarországi technológiai inkubátor kap összesen 5,7 milliárd forint állami támogatást. Ez a döntés az októberben meghirdetett pályázat eredményeként született meg, amely a magántulajdonban lévő inkubátorok és a startupok közötti együttműködést hivatott erősíteni.

A Startup Factory program háttere

Az eredetileg 5 milliárd forintos keretösszegű programra a minisztérium keretemelést biztosított a magas színvonalú pályázatok nagy száma miatt. A 2013 óta negyedszer meghirdetett program lényege, hogy az állami támogatás a gondosan kiválasztott magántulajdonú inkubátorokon keresztül jut el a startupokhoz, amit az inkubátorok saját tőkebefektetéseivel egészítenek ki.

A program újdonságai és hatása

Az inkubátoroknak saját tőkéjüket is be kell fektetniük, ami fokozza érdeklődésüket a sikeres startupok kiválasztásában. A program az izraeli, finn és szingapúri modellekre épül, és ezek tapasztalatai alapján folyamatosan fejlődik. Az állami-magán társ-befektetési koncepció célja, hogy a legígéretesebb startupokat támogassa.

A mostani döntéssel a korábbi sikeres inkubátorok folytatják tevékenységüket, öt új csapatot pedig az állami források bővülése révén lehetőség nyílt támogatni. A projektek értékelése a pályázati anyagok és személyes prezentációk alapján történt, nemzetközi szakértők bevonásával.

Az ökoszisztéma fejlődése

Szabados Zsuzsa, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vállalati innovációs elnökhelyettese szerint a Startup Factory program az állami támogatás leginkább hatékony formája. Az új felhívás különös figyelmet fordít az ágazati specializációra, mint például a biotechnológia és környezeti technológiák.

Eddigi sikerek

A programban eddig közel 200 startup kapott finanszírozást, melyből 90 további magánbefektetésekhez jutott. Több mint tíz vállalkozás külföldi befektetéseket is bevonzott, összárbevételük meghaladja a 10 milliárd forintot.